Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, February 6, 2010

RM50 juta bina pusat lupus sampah sistematik


PASIR PUTEH - Kerajaan Negeri menyediakan peruntukan lebih RM50 juta bagi menjadikan kawasan pelupusan sampah di Telong, Bachok lebih bersistematik. Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, peruntukan terbabit termasuk kos merawat air dari sampah.Menurutnya, kawasan yang akan dijadikan sebagai ‘sanitary landfill’ itu nanti berupaya menam-pung sampah dari tiga kawasan iaitu Kota Bharu, Bachok dan Pasir Puteh.


“Kita menghadapi masalah apabila pusat pelupusan sampah tidak sistematik dan kita sedang berusaha untuk menambah baik kawasan terbabit yang dijangka mengambil masa antara satu hingga dua tahun,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika menghadiri Program Zon Bersih, Gotong-royong dan Kempen Membasmi Tikus di perkarangan Pasar Besar Pasir Puteh semalam yang turut dihadiri Yang Dipertua Majlis Daerah Pasir Puteh, Wan Abdul Aziz Wan Jaafar.


Sementara itu, Takiyuddin memberitahu, lebih RM20 juta diperuntukkan termasuk RM20 untuk Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandaraya Islam bagi menguruskan kebersihan merangkumi upah buruh, menyediakan peralatan dan jentera.


Menurutnya, Kerajaan Negeri sedang mempertimbangkan untuk menyerahkan kerja pengurusan sampah daripada pungutan sehingga kepada pelupusan kepada syarikat swasta.


“Sudah ada syarikat yang berminat untuk mengambil alih tugas itu, kita akan mengswastakannya selepas mendapat persetujuan,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Pusat Penerangan Pelancongan